Baranyai képzőművészek

Szilber Mátyásné

1966. május 19-én születtem Pécsett, leánykori nevem Orsós Mária. Iskoláimat is itt végeztem, kisgyermek korom óta sokat rajzolok.
A Pécsi Dóm téren egy pécsi festő ihletett meg és érlelte meg bennem az elhatározást, hogy magam is elkezdjek foglalkozni a művészettel.
Ekkor hobbiként kezdtem el festeni. Keresztanyám bízott bennem és adott bátorságot ahhoz, hogy képeimet másoknak is megmutassam. A Pécsi Pannónia Rajzfilm Stúdióban kaptam időnként megbízatásokat az 1980-as években.
Az első kiállításom 1998-ban a Szent Erzsébet Templomban volt, a második 1999-ben a pécsi Székesegyház Kocsis László termében. Itt elsősorban vallásos témájú grafikáimból nyílott kiállítás. Mivel magam is vallásos vagyok, előszeretettel nyúlok e témához, de ebben a kertvárosi egyházközség vezetésének is szerepe van.
Jelenleg a Pécsi Zsolnay Gyárban porcelánfestőként dolgozom. Két kisgyermekem van. Nem vagyok a szavak embere, számomra a rajz, a család és az imádság a legfontosabb.
A Rácz Aladár Közösségi Házban, 2003-ban volt önálló kiállításom.

Mrs. Mátyás Szilber

I was born on the 19th of May in 1966 in Pécs. My maiden name is Mária Orsós.
I completed my schools in Pécs. I have been drawing a lot since my childhood.
A painter of Pécs inspired me in the square Dóm of Pécs and made me decide to to be involved in art.
Then I started to paint as a hobby. My godmother trusted me and made me brave to show my paintings even to other people. Sometimes the Pannónia Animated Cartoon Studio commissioned me to draw for them in the 1980's.
My first exhibition took place in the Szent Erzsébet Church in 1998 and the second one was presented in the Kocsis László room of the Cathedral of Pécs in 1999. Mainly I opened exhibitions concerning religious issues there.
Since I am also religious I am fond of paying attention to this issue but the leadership of congregation of the garden-city of Pécs also plays a great role in it.
Currently I work as a china painter in Zsolnay Factory of Pécs. I have got two children.
I am not the "person of words" because drawing, family and pray are the most important things for me.
I had an independent exhibition in the Rácz Aladár Community Center in the year 2003.